úterý 25. srpna 2015

Špaldový chlebíček s ovocem bez cukru a tuku

Tak už se mi zas peče večeře v troubě a já chci narychlo připravit ještě něco sladkého k zítřejší snídani. Lednice zeje prázdnotou, mám tu jen vajíčka od kamarádky, nějaké přezrálé banány a tvaroh. Navíc chci (po tom posledním karamelovém cheesecake-u) upéct něco zdravého, nejlépe bez cukru. No a tak vznikl tento chlebíček, na který toho moc nepotřebujete a využijete co máte doma.

RYCHLÝ CHLEBÍČEK S OVOCEM

1) Troubu rozehřejte na 180°C

2) Připravte si těsto
1-2 rozmačkané banány
vanička tvarohu (ale klidně použijte i hustý jogurt, asi tak 200g)
1 šťastné vejce
Kdo chce těsto sladší tak si přidá i 3PL medu, agávového sirupu nebo jiného sladiva 
Vše vymícháme v krémovou hmotu

Ve druhé misce smícháme
300g špaldové mouky
špetku skořice, kardamonu, zázvoru
asi 1čl sody na pečení

3) Ovoce a oříšky
Tady se dá hodně experimentovat, dejte si tam ovoce a oříšky dle své chuti, klidně přidejte i celý mák

asi 5 datlí, sušených švestek nebo nesířených meruňek
hrst ořechů (mandlí, lískových oříšků, slunečnice...co máte doma)
přidala jsem i hrst kustovnice neboli goji 
jedno jablíčko či hruška pokrájená na kostičky ať je to šťavnatější

(Když si ořechy i sušené ovoce předem trochu namočíte, budou lepší, ale není to nutné)

4) A teď smícháme vše dohromady. 
Nejlépe postupně vmíchat mouku do tvarohovo-banánové směsi a nakonec pak ovoce a oříšky. Hmota bude hutnější, bude držet tvar. Pokud použijete jogurt místo tvarohu, tak možná tak hutná nebude.

5) Pečení
Formu na biskupský chlebíček (srnčí hřbet) vymažeme máslem a těsto do ní napěchujeme. 
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30min. Pomocí špejle lehce zjistíme zda je dopečený.

Ten náš koláček není moc sladký (a my ho stejně snídáme nakonec s máslem a domácím džemem jako mazanec) ale k ranní kávě bude výborný. Dobrou chuť



Žádné komentáře:

Okomentovat