pondělí 9. března 2015

Špaldové muffiny s jogurtem a ovocem

Před pár lety, kdy muffiny zažívaly svůj boom v Čechách a snad každá hospodyňka měla doma silikonové formičky na muffiny, jsem si silikonových formiček pořídila hned 12 a později ještě dalších 12, protože se ukázalo, že pohostit větší množství přátel (a já tahala koláčky na všechny možné akce a setkání či taneční soustředění) jde jen a jen s 24 košíčky na muffiny :). A ač k silikonovým vychytávkám v kuchyni nemám velmi kladný vztah, silikonový vál a formičky na muffiny jsou jediné co doma z tohto materiálu mám a mám je ráda.

Receptů na muffiny jsem tehdy vyzkoušela několik, ale nejlepší a od té doby jediné, které dělávám, jsou špaldové muffiny s ovocem. Recept jsem dostala od mé sestry a ta ho patrně dostala někde jinde, takže to není nic mého originálního. Originální ale jistě budou ty kombinace surovin, které vy sami zkusíte.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA MUFFINY
Na 12 kousků špaldových muffinů potřebujete

200g špaldové celournné mouky (s obyčejnou hladkou či polohrubou to není ono, částečně nahrazená třeba celozrnnou pšeničnou je také celkem dobrá volba, no a bezlepková verze je samozřejmě také možná)

100g třtinového cukru (já ráda dávám třtinovou melasu, má sice takový lékořicový ocas, ale to mi na ní chutná, s medem či sladem to bude také dobré, jen těsto bude více hutné a méně sladké, což ale lze doplnit sladším ovocem)

1 vanilkový cukr (dávám vanilkový třtinový, nebo trochu bourbon vanilkového extraktu)

8 lžic oleje (opět se meze nekladou vašim chutím a dobrý v tom bude určitě krom slunečnicového i sezamový olej nebo olej z lískových či vlašských ořechů)

1/2 balíčku prášku do pečiva (dávám tak 2čl)

1 vejce

1 kelímek klasického malého jogurtu nebo zakysané smetany, nebo asi 150ml kefíru, výborné i s kozím

150g ovoce (může být čerstvé, kompotované nebo i mražené)

Něco navíc
Kdo chcete, můžete přidat sekané ořechy, mandle, čokoládu či kokos, nebo dokonce mák. Já většinou dávám 2 PL kvalitního kakaa nebo karobu, protože má oblíbená kombinace je kakaové těsto a červený rybíz (momentálně z mrazáku). Samozřejmě je možná verze i bez ovoce, ale zas to nebude tak šťavnaté. To pak doporučuji udělat si alespoň náplň z oříškového krému, džemu nebo hustého uvařeného pudinku.

POSTUP

Troubu si rozehřejeme na 180°C. Na nadýchané muffinky je lepší horkovzdušná trouba, ale postačí i klasická s pečením nahoře a dole.

V jedné misce si vyšleháme vařečkou či metličkou vejce s cukrem či melasou, poté přidáme olej a smetanu.
Ve druhé misce smícháme mouku a prášek do pečiva.

A teď to smícháme dohromady. Nakonec vmícháme ovoce (pokud je mražené tak vmíchávejte až když už máte rozehřátou troubu a půjde to rychle do ní).

Na pekáč si poukládejte formičky (nebo použijte plech na muffiny přímo určený) Výhodou těch silikonových je, že se absolutně nemusí vymazávat. Nalijte do nich těsto tak do dvou třetin.

Při verzi s náplní naplňte formičku do poloviny, poté dejte lžíci náplně a pak přikryjte trochou těsta. A šup s tím do trouby. Pečeme asi 25-30min, občas zkusíme špejlí jestli už se těsto nelepí

Verze muffinů s červeným a černým rybízem



Muffiny s kompotovanými aroniemi a karobem



Muffiny s rybízem a kakaem na výletě :)





Žádné komentáře:

Okomentovat