úterý 24. března 2015

Tapiocový pudink s ovesným mlékem

Mám hodně ráda indické či jiné ázijské suroviny. Baví mne s nimi experimentovat, miluji různá voňavá koření, oleje, placky, luštěniny typu foul či cizrna... Pro takovéto suroviny nejčastěji musím do Prahy, ale nedávno jsem si objednala zajímavé věci v Malé Indii (doporučuji třeba výhodný mandlový či kokosový olej) a náhodou narazila na tapiokové perly. Rozhodla jsem se, že je vyzkouším.

Tapiocové kuličky jsou získávány z kořene Manioku, což je v podstatě něco jako brambory, škrobovitá hlíza. Původem jsou z Jižní Ameriky (prý ji jedli už Mayové) a Západní Indie. Nemají příliš velkou výživovou hodnotu, ale mají hodně sacharidů, málo tuku a celkem dost vápníku, fosforu, železa a draslíku. Dají se použít do pudinku, rozemleté jako přirozená bezlepková mouka (nejlépe v kombinaci 1:5 ještě s jinou moukou či ořechy), jako zahušťovadlo do polévek nebo místo želatiny.

RECEPT NA PUDINK
na 1 litr pudinku potřebujete 

100g ovesných vloček + litr vody
200g tapioca perel
6PL třtinového cukru nebo medu
půlka vanilkového lusku

 - tapiocové perly se musí celkem dlouho namáčet (nejlépe tak 6h) takže na to myslete dopředu. Zalijte je přibližně dvojitým množstvím vody. Po nabobtnání vodu slijte.

 - ovesné mléko vám naopak půjde rychle. Ovesné vločky totiž stačí namočit na pár minut a pak rozmixovat v tříštivém mixéru a přes plátýnko (používám dvojitou gázovinu) přecedit. 

 -  no a teď si do hrnce dáte tapiocu, ovesné mléko, něco na oslazení a případně vanilku a vaříte do zhoustnutí jako klasický pudink

 - přelijeme do skleniček a zdobíme ovocem, skořicí, oříšky..jednoduše tím, co máme rádi a dali bychom si na kaši nebo rýži v mléce (protože to je tapiocovému pudinku asi nejpodobnější). Já použila zamražené maliny a rybíz a kupodivu celé rodině chutnal





Žádné komentáře:

Okomentovat