Tapiocové kuličky jsou získávány z kořene Manioku, což je v podstatě něco jako brambory, škrobovitá hlíza. Původem jsou z Jižní Ameriky (prý ji jedli už Mayové) a Západní Indie. Nemají příliš velkou výživovou hodnotu, ale mají hodně sacharidů, málo tuku a celkem dost vápníku, fosforu, železa a draslíku. Dají se použít do pudinku, rozemleté jako přirozená bezlepková mouka (nejlépe v kombinaci 1:5 ještě s jinou moukou či ořechy), jako zahušťovadlo do polévek nebo místo želatiny.
RECEPT NA PUDINK
na 1 litr pudinku potřebujete
100g ovesných vloček + litr vody
200g tapioca perel
6PL třtinového cukru nebo medu
půlka vanilkového lusku
- tapiocové perly se musí celkem dlouho namáčet (nejlépe tak 6h) takže na to myslete dopředu. Zalijte je přibližně dvojitým množstvím vody. Po nabobtnání vodu slijte.
- ovesné mléko vám naopak půjde rychle. Ovesné vločky totiž stačí namočit na pár minut a pak rozmixovat v tříštivém mixéru a přes plátýnko (používám dvojitou gázovinu) přecedit.
- no a teď si do hrnce dáte tapiocu, ovesné mléko, něco na oslazení a případně vanilku a vaříte do zhoustnutí jako klasický pudink
- přelijeme do skleniček a zdobíme ovocem, skořicí, oříšky..jednoduše tím, co máme rádi a dali bychom si na kaši nebo rýži v mléce (protože to je tapiocovému pudinku asi nejpodobnější). Já použila zamražené maliny a rybíz a kupodivu celé rodině chutnal
Žádné komentáře:
Okomentovat