pondělí 16. února 2015

Má cesta od mléka přes Británii až k máku

Název napovídá, že to bude divné a složité povídání. A nebojte, nebude (a pokud ano, tak se omlouvám, ale u mne vše má svou historii)

Od doby, co jsem mohla s jídlem experimentovat dle svých chutí, jsem si hledala svou cestu. Když jsem bydlela v Británii, pracovala denně i 12 hodin, poté se večer přejídala, překyselovala si žaludek a následně dle mýtu „mléko neutralizuje žaludeční kyselinu“ jsem do sebe lila litry tučného mléka, zahlenila jsem si organizmus a za první tři měsíce přibrala 17kil. 
To jsou fakta. Smutná, ale pravdivá. Maso jsem jedla opravdu málo, nebylo na něj peněz a ani mi nechybělo. 

 V tom malém britském městečku asi 30min od Londýna jsme měli několik indických obchůdků plných indického koření (v té době u nás ještě téměř neznám)é a tržnice byla dvakrát týdně plná sušených rajčátek, voňavého ovoce a čerstvé zeleniny. 

No a já zkoušela, experimentovala.  Od indických kolegyň jsem se například naučila jak správně vařit basmati, nebo jak si uvařit čočkový dhál, (zatraceně to pálilo, i když tomu říkaly "very mild"). Někdy jsem si zas po večerech užívala jen vařenou mrkev a petržel, nebo jedla syrové ovoce a zeleninu. No a žel také ten půl litr mléka večer po návratu z práce. A milovala jsem cheddar. Vůbec jsem se v Británii naučila jíst sýry, protože ten 30ti procentní eidam, co se u nás prodává, není sýr..to je jen taková hmota. Alespoň tak to teď vnímají mé chuťové buňky. 

Pak jsem se po šesti měsících dokulila (ano, s těmi 17ti kily navíc) zpátky k rodičům a po čase k příteli, který mléko nepil vůbec, nebyl zvyklý, nechutnalo mu. A tak jsem ho vlastně přestala pít i já a nijak mi to nechybělo. 

Mléko jako takové už nepiji dlouho. Důvodů je víc. (a jsou čistě jen moje :)
  • mléko mi přestalo chutnat. Mám ráda sýry, kefír, tvaroh, ale mléko už ne. 
  • jakmile jsem přestala mléko pít, nevytvářela se mi už střevní mikroflóra v žaludku, schopná se s mlékem vypořádat
  • když jím hodně mléčných výrobků (včetně mých oblíbených sýrů) tak mě to jednoduše zahleňuje, zhorší se mi astma, dýchání a opravdu cítím, že mi to nevyhovuje
Postupně se snažím mléčné výrobky vysadit všechny, ale zatím mi to moc nejde a někdy si nějaký ten kozí kefír nebo kousek dobrého sýra dám.

K postupnému vysazení mléčných výrobků z kravského mléka mne vedou tyto důvody
  • Myslím, že člověk kravské mléko jednoduše nepotřebuje, je to jen zvyk a zdrojů vápníku máme mnohem více, než jen mléko. Nemluvě o tom, že při zvýšená konzumace mléka, může jeho vápník dokonce způsobit osteoporózu, což je paradox. Pijete mléko na pevné kosti a ouha, opak je pravdou.. ale to jsou studie už mnoho let známy, vyvrátily tak socialistické přežitkové myšlenky o tom, jak je velice mléko zdravé. mléko není škodlivé, ale když můžu vápník nahradit odjinud, ráda to udělám. 
  • Přečtěte si také zajímavý článek z tohoto zdroje

  • Krávy jsou mnoho hodin denně napojené na přístroje, které z nich dojí mléko, vemena se často zanítí, produkují hlen, který taktéž odtéká do mléka, nemluvě o tom, že to ty krávy i dost bolí. Z úst veganů často uslyšíte také slova jako "zotročování zvířat" a myslím, že nejsou daleko od pravdy.
  • Kráva má mléko, když má telátko a tele je samozřejmě po chvíli odstaveno od své matky a dokrmováno umělou náhražkou což mi nepřijde nijak přirozené (yes, that´s the mother talking) 
No a tak to zkouším postupně, moje tělo má chvíle, kdy mléko vůbec nepotřebuje, pak ale dostane chuť na dobrý sýr nebo kefír. A tak se snažím dát si ten kefír alespoň kozí z farmářského obchodu.

ZDROJE VÁPNÍKU
Pro růst kostí je zásadní vápník a vitamín D. Denně bychom měli zkonzumovat přibližně 800-1500mg vápníku. Tady uvádím obsah vápníku v různých potravinách, z někoilika zdrojů, obrázek si uděláte jistě sami 

Potraviny a jejich obsah vápníku na 100gr
Živočišné zdroje
Mléko                            125mg
Tvaroh                           100mg
Jogurt                             115mg
Eidam                             800mg
Ementál                         1020mg
Parmezán                      1100mg
Šlehačka                           80mg
Sardinky                         360mg

Rostlinné zdroje
Brokolice                        105mg
Slunečnice                       110mg
kapusta                           115mg
lískové ořechy                 140mg
květák                             205mg
mandle                            240mg
sezam                             670mg
mák                               1400mg

Co podporuje vstřebávání vápníku? Zlepšenému přechodu vápníku ze střev do krevního oběhu napomáhá vitamin D, dále vitamin C, B9, hořčík a fosfor. Menší potřebě vápníku také nahrává zaměření se na zásadotvornou stravu, což znamená zaměřit se hodně na syrovou zeleninu a ovoce. Pevnosti kostí, která s vápníkem souvisí, pak napomáhají také pravidelný pohyb a sportovní aktivity. 

Co vstřebávání vápníku naopak narušuje? Kyselina šťavelová (vyskytuje se například ve špenátu nebo mangoldu), která spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany a kyselina fytová (zastoupená v obilovinách, luštěninách a semenech). Využití vápníku také příliš nenahrává sedavý způsob života, stres, alkoholismus, různé druhy léků a postupně se snižuje také s věkem. 

Zdroj z lekarna.cz ,  vegmania a ona.dnes doporučuji také tento článek 

No a tak je sice jednoduché dát si 100gr parmezánu a tím si pokrýt denní příjem vápníku, ale také můžete jíst hodně ovoce, zeleniny a doplnit to jiným zdrojem, třeba mákem, nebo makovým mlékem. Já sama si dělám makové mléko ráda, brzy na něj přihodím recept






Žádné komentáře:

Okomentovat